Op zaterdag 11 mei maakten zo’n 20 leden van popkoor Basic & Full Color een tour met de trein. Ze bezochten de stations Utrecht, Amsterdam Bijlmer-Arena, nogmaals Utrecht en tot slot thuisstad Amersfoort. Bij de piano op die stations werden vijf nummers ten gehore gebracht. Vervolgens stapte de groep na een groet aan het ontstane publiek weer in de trein en reisde door. 

Koorlid Claartje: “Het leuke aan zo’n treintour is dat het publiek verrast wordt. Dat levert een positieve dynamiek tussen publiek en koor.” Elk optreden begon dan ook met een flashmob: een paar koorleden zetten in bij de piano en de rest begon tussen de reizigers in de hal en sloot zich geleidelijk aan bij het optreden. 

Verrassing

En inderdaad zijn mensen verrast. In Amersfoort ging iemand van het treinpersoneel zelf collega’s oproepen, die pauze hadden en vooral ook even moesten komen luisteren. Een stoere jongen die langsliep, stond verrast stil en zei: “Ze doen The Pretender van The Foo Fighters! Wat vét.” 

Begeleiding

Elk station is weer anders qua sfeer en indeling. Een mooie training in flexibiliteit. Ook voor Paul-Michèl Thijssen, de dirigent van het koor, die voor de begeleiding zorgde op de piano. Hij werd vergezeld door Sven Snelders van begeleidingsband Multicolor op de gitaar. Paul-Michèl bleef welgemoed doorspelen, ondanks de niet altijd helemaal meer zuivere piano’s en hier en daar een toets die niet werkte. Sven was dit jaar voor het eerst bij de treintoer en zorgde voor extra klank en ritme. 

Losjes

Wat maakt zo’n treintour speciaal voor de zangers? Ron zingt bij de tenoren in het koor en vertelt: “Ik vind dit lekker losjes en ontspannen, vergeleken met een optreden in een zaal. Het publiek was ook heel leuk. Vooral in Utrecht hadden we een hele groep die bleef stilstaan. Je ziet bij iedereen een lach op het gezicht verschijnen. En het is leuk om met de hele groep van station naar station te reizen.” 

Kortom: dit is vast niet de laatste keer geweest dat Basic & Full Color in de trein stapt!